Szentendrei Rügyek és Gyökerek csoport

A projekt lényege az óvodai és iskolai hulladék csökkentése, amelyen keresztül az óvónők igyekeznek felhívni a figyelmet a különböző környezeti problémákra.

szentendre1

Ez az óvodai hulladékcsökkentési és környezeti nevelési akció azt az önkormányzati óvodákban általánosan működő gyakorlatot célozza meg, amely szerint a gyermekek tízóraiját a szülők biztosítják naponta vásárolt és az intézményeknek felajánlott gyümölcsökkel és zöldségekkel. Az eddigi tapasztalatok szerint ez rengeteg behordott műanyag táskával és zacskóval jár. A negyedik osztályos gyerekek kiszámolták, hogy egy óvodai csoport esetében ez hozzávetőlegesen hány kidobott műanyag zacskót és táskát jelent egy év alatt. A kisiskolások nagyon elborzadtak az eredmény láttán.

szentendre2

Eőry Brigitta, a projekt kezdeményezője 2016 szeptemberében vezette be saját óvodai csoportjában azt a szokást, hogy a szülők a csoport ajtaja elé kiakasztott vászontáskákat használják a vásárláshoz. Fontos, hogy a szülők a gyerekekkel együtt vásárolják meg a napi zöldség- és gyümölcs-felajánlásokat. A vászontáskákat az óvodások ki is díszítették. Egyik oldalára a csoport névadóit, a méhecskéket festették, a másik oldalra pedig felnőtteknek szóló "zöld" tanácsokat írtak. A pedagógusok azt tapasztalták, hogy a bevezetett gyakorlat, a hulladék csökkentése mellett, nagyon jó szemléletformáló hatással bír a gyerekek és a szülők körében egyaránt.