Kerek Világ Rügyek és Gyökerek csoport

A Kerek Világ elnevezésű Rügyek és Gyökerek csoport az 1990-ben alapított Kerek Világ Alapítványon belül működik. Az alapítvány célja kettős: sérült gyermekek számára otthonos, minden szempontból magas szakmai színvonalú oktatás, terápia és gondozás biztosítása, valamint a társadalom érzékenyítése a más képességekkel rendelkezők irányában.

kerek1

Jelenleg 65 gyermek jár az intézménybe: halmozottan sérült, értelmileg és a tanulásban akadályozott, zömében más sérültséggel is rendelkező, valamint autizmussal élő, és pszichés fejlődési zavarral küzdő gyerekek. Az intézmény nem bentlakásos, minden terápia ingyenes, kiscsoportos és egyéni foglalkozások biztosítják a családias légkört.

kerek2

Kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektettek a természettel való közeli kapcsolatra, ami a gyermekek számára kiemelten fontos, hiszen sokuk számára, állapotukból fakadóan, csak a kézzelfogható valóság érhető el. A

Rügyek és Gyökerek gondolatkörbe sorolható tevékenységek a teljesség igénye nélkül:
  • Szelektív hulladékgyűjtés, időnkénti konténeres újsággyűjtés.
  • Kertészkedés: a gyerekekkel együtt rendszeresen karbantartják az intézethez tartozó nagy kertet és az alapítvány környékét. Évente egyszer teljeskörű tereprendezést és fametszést tartanak, amelyre a szülőket is meghívják. A kert egy részében elkülönített ágyások vannak, ahol retket, salátát, paradicsomost ültetnek a gyerekek. Ilyenkor a kerekesszékes gyerekek is ott hasalnak, térdelnek, gyomlálnak és ültetnek. Rengeteg virág van az épületben, amelyek öntözése a gyerekek felelőssége és feladata.
  • Bazsarózsa túra: évente egyszer a nagyobb, jól mozgó gyerekekkel elmennek a Mecsekbe megnézni a Magyarországon egyedül itt nyíló gyönyörű bánáti bazsarózsát.
  • Madáretetés: a téli időszakban folyamatosan etetik a madarakat, saját madáreleséget és madáretetőt is készítenek.
  • Kutyás terápia: rendszeresen látogatja a gyerekeket kutyaterapeuta, amellyel a felelősségérzetet, türelmet, fegyelmet, érzelmi kötődést fejlesztik a gyermekekben.
  • Az alapítvány minden gyermeke részt vesz a magyar néphagyományokon alapuló ünnepekben, amelyek közül számtalannak az a célja, hogy megéljük a természettel való egységünket. Ezek közé tartozik pl. a Farkas-nap, a fák elaltatásának napja, vagy a Sebestyén-nap, a fák ébresztésének a napja, de a Téltemetés és a kisze-báb égetés is fontos esemény a gyermekek életében.