Jane Goodall’s Roots & Shoots


Dr. Jane Goodall


Dr. Jane Goodall 1934-ben született Londonban. Már gyermekkorában nagyon szerette az állatokat, és érdeklődése felnőttkorára is megmaradt, sőt, egyre csak fokozódott, és tudta, hogy Afrikába kell mennie, ha tudását bővíteni szeretné. Itt találkozott Dr. Louis Leakey-vel, a Brit Kelet-Afrikában, a mai Kenyában született természettudóssal, aki egy rövid együttműködés után úgy döntött, hogy Tanzániába, a mai Gombe Nemzeti Parkba küldi, és rábízza a csimpánzok megfigyelésének feladatát.


Előtte még soha senki nem vizsgált csimpánzokat természetes környezetükben. Sokféle viselkedési formát dokumentált, többek között a csimpánzok étkezési és alvási szokásait, mozgásukat, illetve családi kapcsolataikat és az egyes csimpánz-csoportok szociális interakcióit. Feljegyzéseket készített érzelmeikről és személyiségükről is. Megfigyelései közül a legjelentősebb talán annak felfedezése volt, hogy a csimpánzok képesek eszközök készítésére és azok használatára is. Legelőször azt figyelte meg, ahogy egy csimpánz fűszálat használt ahhoz, hogy kihalássza a termeszeket egy földkupacból. A tudósok sokáig nem becsülték sokra a munkáját, hiszen csupa furcsa dolgot csinált.

A csimpánzoknak nevet adott és a személyiségüket vizsgálta. Sok tudós abban az időben még úgy gondolta, hogy azokat a tulajdonságokat, amelyeket Dr. Goodall dokumentált, csakis az emberek birtokolhatják. Ő azonban nem adta fel, és ma már a 20. század egyik legkiemelkedőbb női tudósaként ismerjük. Neves főemlőskutató és antropológus lett belőle, sőt, ma már a világ elsőszámú csimpánzkutatójaként tartjuk számon. Legtöbben arról a kutatómunkáról ismerjük, amelyet a tanzániai Gombe Nemzeti Park csimpánzai között végzett 55 éven keresztül. Emellett 2002 óta viseli az ENSZ békenagyköveti címet.

A Jane Goodall Intézet és a Roots & Shoots hálózat

Közel 30 évnyi kutatás után Dr. Jane Goodall megkezdte utazásait, amelyek során a csimpánzokról szerzett tudását osztotta meg közönségével. Azt tehette, amit mindig is szeretett volna. Miközben a csimpánzpopulációk helyzetét vizsgálta lakhelyükön, Afrika 22 országában, megfigyelte számuk rohamos csökkenését is, és úgy érezte, hogy valamit tennie kell a védelmük érdekében. 1977-ben ezért megalapította a Jane Goodall Intézetet részben kutatásai folytatása érdekében, részben pedig azért, hogy olyan projekteket kezdeményezhessen, amelyek segítségével az emberi közösségeket is élhetőbbé tudta tenni azokban az országokban, ahol a csimpánzok a legnagyobb számban voltak jelen.

Dr. Goodall felvilágosító előadásai során sok olyan fiatallal találkozott világszerte, akik érzéketlenek voltak környezetükkel szemben, akik úgy érezték, hogy a jövőjük reménytelen, ezért hívta életre a Jane Goodall Intézet fiataloknak szóló globális programját, a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) mozgalmat. 1991-ben egy 12 fős, helyi tinédzserekből álló csoport gyűlt össze Dr. Jane Goodall Dar es-Salaam-i házának hátsó teraszán. Alig várták, hogy megvitathassák azokat a problémákat, amelyek a legnagyobb aggodalmat okozták nekik. Dr. Goodallt lenyűgözte a belőlük áradó együttérzés és eltökéltség, így született meg a Roots & Shoots hálózat, és az első R&S csoport, méghozzá Tanzániában.

Az Intézet küldetése egy olyan, fiatalokból álló nemzetközi hálózat létrehozása, melynek tagjai megtanulják, hogy hogyan járulhatnak hozzá az emberiség fejlődéséhez, törődnek az állatokkal és a környezetükkel, és felelősséget vállalnak a megóvásukért. Napjainkban a Rügyek és Gyökerek mozgalom napjainkban több mint 100 országban támogatja aktívan a fiatalok közösségfejlesztő projektjeit, amelyek emberekkel, állatokkal és a környezettel egyaránt foglalkoznak. A Rügyek és Gyökerek hálózat ma már 150.000 tagot tudhat magáénak világszerte, az aktív csoportok száma pedig meghaladja az 5000-et.